aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Wieprzowina

28 lutego 2008
Ruszyło, i to ostro. Ceny szlachetnych elementów, takich jak schab czy karkówka poszły w górę średnio o złotówkę za kilogram. Tak jest na zachodzie Europy. Na wschodzie – bez zmian.

Podwyżki skutecznie zahamowały import. Skąd takie zmiany? To głównie za sprawą niemieckiego zrzeszenia producentów trzody, które ogłosiło pogotowie strajkowe przeciwko niskim cenom żywca i zagroziło blokadą sprzedaży.

Akcja przyniosła skutek. Ceny tuczników w ciągu kilku dni wzrosły średnio o 5 eurocentów za kilogram. W przypadku świeżych elementów wzrost był dwa razy większy. Jak będzie u nas? To na razie wielka niewiadoma. Popyt może zacząć rosnąć dopiero dwa tygodnie przed świętami. A to, że niewiele jest na naszym rynku mięsa z importu, daje miejsce podwyżkom krajowego towaru.

Teraz sprowadzany z zachodu Europy schab bez kości kosztuje około 14 złotych za kilogram. Wyraźnie droższa jest też karkówka i łopatka – komentuje Adam Wierzbowski z giełdy Netbrokers w Krakowie.

Mięso importowane(bez kości) zł/kg
                   2 tygodnie temu        dzisiaj
Schab            13,00            14,00
Karkówka        9,20            10,00
Łopatka            4,60            5,00


POWIĄZANE

Pelican Casino - Twoja przystań pełna emocji i korzyści Szukasz miejsca, gdzie m...

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę