A_BIO_AGRO_950

Ceny - Wieprzowina

28 lutego 2008
Ruszyło, i to ostro. Ceny szlachetnych elementów, takich jak schab czy karkówka poszły w górę średnio o złotówkę za kilogram. Tak jest na zachodzie Europy. Na wschodzie – bez zmian.

Podwyżki skutecznie zahamowały import. Skąd takie zmiany? To głównie za sprawą niemieckiego zrzeszenia producentów trzody, które ogłosiło pogotowie strajkowe przeciwko niskim cenom żywca i zagroziło blokadą sprzedaży.

Akcja przyniosła skutek. Ceny tuczników w ciągu kilku dni wzrosły średnio o 5 eurocentów za kilogram. W przypadku świeżych elementów wzrost był dwa razy większy. Jak będzie u nas? To na razie wielka niewiadoma. Popyt może zacząć rosnąć dopiero dwa tygodnie przed świętami. A to, że niewiele jest na naszym rynku mięsa z importu, daje miejsce podwyżkom krajowego towaru.

Teraz sprowadzany z zachodu Europy schab bez kości kosztuje około 14 złotych za kilogram. Wyraźnie droższa jest też karkówka i łopatka – komentuje Adam Wierzbowski z giełdy Netbrokers w Krakowie.

Mięso importowane(bez kości) zł/kg
                   2 tygodnie temu        dzisiaj
Schab            13,00            14,00
Karkówka        9,20            10,00
Łopatka            4,60            5,00


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę