A_TSW_2026_950

Ceny - Wieprzowina

25 kwietnia 2008
Ostatnie dni przynoszą bardzo wyraźne podwyżki cen mięsa w zachodnich krajach Unii Europejskiej. W ubiegłym tygodniu zwyżki objęły tylko karkówkę, bo u naszych sąsiadów sezon grillowy już w pełni. Kilogram w przeliczeniu na nasz rynek zdrożał nawet o 80 groszy. Teraz mięso z kością kosztuje przynajmniej 7,5 złotego. W ślad za karkówką poszła w górę cała reszta.

I taniej raczej nie będzie, bo o nadchodzącej świńskiej górce w całej Europie mówi się już od listopada, tylko nikt nie wie, kiedy to nastąpi.

Pierwsze sygnały mówią o przełomie maja i czerwca. Taka sytuacja może ograniczyć import, ale do czasu. Gdy na naszym rynku zabraknie konkurencyjnych ofert, ubojnie zaczną podnosić ceny krajowego towaru i znów zrobi się luka dla mięsa z Europy Zachodniej.

Duże różnice widoczne są w cennikach półtusz wieprzowych. Krajowe w klasie E są wyceniane na 5,5 złotego za kilogram, ale można je kupić nawet o 20 groszy taniej. Importowane są średnio o złotówkę droższe.

Ceny półtusz wieprzowych        zł/kg
        kraj        import
klasa E        5,30 – 5,50    6,30
klasa U        5,10        6,10


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę