Do końca 2013 roku cena mięsa wołowego będzie rosła, jednak utrzyma się na poziomie niższym niż przed rokiem - prognozuje Agencja Rynku Rolnego w comiesięcznym raporcie.
"Decydujący wpływ na wysokość krajowych cen skupu żywca wołowego w prognozowanym okresie będą miały ceny wołowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro, ponieważ ok. 80 proc. polskiej produkcji wołowiny jest eksportowane głównie do krajów UE" - napisano w raporcie.
"Wzrost produkcji wołowiny w Polsce, bariera popytu krajowego na to mięso jak i rosnąca konkurencja na rynku unijnym ze strony dostawców spoza Unii, mogą spowodować, że w 2013 roku ceny skupu żywca wołowego w Polsce będą kształtować się na poziomie niższym niż w 2012 roku" - dodano.
Eksperci ARR przewidują, że w grudniu 2013 r. kg żywca wołowego kosztować będzie 6,20-6,60 zł, wobec 6,10-6,40 zł