A_BIO_AGRO_950

Ceny żywności na świecie rosną bardzo szybko

10 września 2012
FAMMU/FAPA podała, że według Banku Światowego, od czerwca do lipca br. ceny żywności na świecie wzrosły o 10 proc. Największe zwyżki odnotowano w przypadku kukurydzy i soi, przede wszystkim w związku ze skutkami dewastującej suszy w uprawach tych gatunków w USA i południowo-wschodniej Europie.

W rozpatrywanym okresie ceny kukurydzy i pszenicy wzrosły o 25 proc., a soi o 17 proc. Natomiast ceny ryżu spadły o 4 proc. Nie miało to jednak większego wpływu na ogólną tendencję zwyżkową cen zbóż.
Bank Światowy podkreśla, że najbardziej wrażliwymi obszarami świata, w których wysokie ceny zbóż mogą prowadzić do poważnych, negatywnych skutków dla lokalnej ludności są przede wszystkim kraje Afryki oraz Bliskiego Wschodu, uzależnione w dużej mierze od importu ziarna.
Pomimo iż obecna sytuacja na rynku zbożowym oceniana jest jako poważna, to nadal jest ona lepsza od tej z sezonu 2007/2008. Analitycy banku zauważają jednak, że sytuacja może się pogorszyć np. jeśli dojdzie do panicznych restrykcji w eksporcie zbóż, wystąpią poważne skutki „El Nino" lub zbiory w krajach półkuli południowej okażą się rozczarowujące.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę