biogaz_09_2025

Ceny żywności poszły w górę bardziej, niż się spodziewaliśmy. A to jeszcze nie koniec

5 stycznia 2016
W tym roku ceny żywności miały pójść w górę o 5 proc. Wzrost był dwa razy większy.
Gdy w grudniu ubiegłego roku zapytaliśmy analityków o to, jak bardzo wzrosną ceny żywności w 2011 roku, większość z nich oszacowała, że będzie to 5 proc., i to uwzględniając jednoprocentową podwyżkę VAT na większość artykułów spożywczych. Rzeczywistość okazała się jednak czarniejsza – w ciągu 12 miesięcy przeciętny koszyk zakupowy „DGP”, na który składa się 25 najpopularniejszych towarów, podrożał o 10 proc.



Wpływ na wyższe ceny w sklepach mają przede wszystkim drogie surowce. Za cukier trzeba dziś płacić o 30 proc. więcej niż przed rokiem, co wpłynęło na ceny słodyczy, wyrobów ciastkarskich czy napojów. Z kolei nieurodzaj zbóż, warzyw gruntowych i owoców, jaki miał miejsce w 2010 roku, odbił się zarówno na cenach ich samych, jak i produkowanych z nich przetworów – sam chleb podrożał o 8 proc. Zaś małe zbiory rzepaku doprowadziły do niemal 10-proc. podwyżek cen oleju. – Drożały też mięso, drób i ryby, do których hodowli wykorzystywane były pasze produkowane z drogich zbóż.

A w II półroczu zaczęło brakować mięsa, bo przez drogie euro producenci woleli je wywozić za granicę – zauważa Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Najwyraźniej widać to po cenach karkówki – rok temu średnia cena kilograma tego mięsa w marketach Auchan, Carrefour i Bomi wynosiła niecałe 7 zł, obecnie jest to niemal 20 zł. Przez mocne euro podrożały także produkty importowane – kawa, herbata czy przyprawy.

Zaskakujący wzrost cen: Inflacja w październiku wzrosła o 4,3 proc. »
Zdaniem Andrzej Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, wytwórcy i sklepy i tak nie przerzucały całości rosnących kosztów na klientów. W przeciwnym wypadku podwyżki sięgałyby 15 proc. i więcej. Same koszty transportu wzrosły bowiem niebotycznie – od stycznia olej napędowy podrożał o 19 proc. Prędzej czy później jednak te dodatkowo poniesione koszty producenci będą chcieli odzyskać. Ale to zapewne dopiero po kryzysie.


POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę