A_BIO_AGRO_950

Ceny żywności w 2012 roku wzrosły o 3,3 proc. Naprawdę?

5 stycznia 2016
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że ceny detaliczne żywności wzrosły w 2012 roku o 3,3 proc.
"Stabilizacji cen skupu podstawowych surowców rolniczych w 2012 r. towarzyszył umiarkowany wzrost cen detalicznych żywności (o 3,3 proc.), która jednak realnie zdrożała, bowiem inflacja wyniosła 2,7 proc. Co gorsza wzrost cen detalicznych żywności wyprzedzał także wzrost wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw, które wg nieostatecznych danych nominalnie utrzymały się na poziomie grudnia roku poprzedniego, a realnie zmalały o 2,5 proc." - napisano w comiesięcznym raporcie Instytutu.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę