A_BIO_AGRO_950

Chcą wiedzieć co jedzą

2 stycznia 2007

Amerykanie dopuszczają do sprzedaży mięso i mleko klonowanych zwierząt. Rozpoczęła się jednak dyskusja, czy taką żywność należy specjalnie oznaczać.

Zrzeszenia konsumentów chcą, by klienci mogli rozróżnić na sklepowej półce, które mięso pochodzi od klonowanego zwierzęcia. Z kolei legislatorzy nie są przekonani do tego pomysłu.

Agencja Żywności i Leków uznała, że produkty od klonowanych zwierząt są bezpieczne dla zdrowia człowieka. Urzędnicy, podobnie jak branża biotechnologiczna nie widzą sensu specjalnego znakowania takiej żywności. Co innego mówią przeciwnicy klonowania.

Uważają, że konsumenci maja prawo wiedzieć, co kupują. A jakie możliwości klonowania daje farmerom – mogą stworzyć kopie najlepszych pod względem mięsności świń, czy najmleczniejszych krów. Czas pokaże ilu farmerów będzie zainteresowanych współpraca z biotechnologami.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę