A_BIO_AGRO_950

Chilijczycy zwiększyli eksport mięsa owczego

5 stycznia 2016

W minionym roku Chilijczycy wyeksportowali łącznie ponad 6,8 tys. ton mięsa owczego, tj. o 18 proc. więcej niż w 2009 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Wysokie ceny tego gatunku mięsa na świecie przyczyniły się do wzrostu wartości eksportowanego mięsa z Chile, o 22,1 proc. do 32,5 mln USD.
W 2010 roku ceny w eksporcie mięsa owczego z Chile kształtowały się na średnim poziomie 4,77 USD/kg. Chilijskie mięso trafiało przede wszystkim do Hiszpanii (38 proc. udział w handlu), Holandii (9 proc.), Danii (9 proc.), Wielkiej Brytanii (9 proc.), Izraela (8 proc.), Francji (6 proc.) oraz Szwajcarii (6 proc.).

W 2011 roku popyt na mięso owcze z Chile będzie nadal wysoki ze względu na spadek podaży u głównych producentów na świecie.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę