A_TSW_2026_950

Coraz chętniej sięgamy po szpinak

3 grudnia 2015
,,Puls Biznesu'' podał, że najchętniej kupowanym mrożonym warzywem w Polsce jest szpinak. Jego import rośnie w szybkim tempie, a przetwórcy zaczynają stawiać na eksperymenty z produktami opartymi na tym warzywie.
Co prawda nie istnieją krajowe dane o produkcji szpinaku, ale o wzroście popularności tego warzywa świadczy poruszenie w imporcie. W 2011 r. Polacy sprowadzili 6,7 tys. ton mrożonego szpinaku, a w 2013 r. 10,4 tys. ton, głównie z Belgii, Holandii i Francji. Świeży szpinak trafia natomiast do Polski przede wszystkim z Hiszpanii (w zeszłym roku było to 1,1 tys. ton wobec 0,4 tys. ton w 2011 r.). Rośnie również eksport z Polski, choć pozostaje na bardzo małym poziomie. W minionym roku wywieźliśmy 91 ton świeżego szpinaku i 3 tys. ton mrożonego, przede wszystkim na Ukrainę, Białoruś i do Rosji.



POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę