FAMMU/FAPA podała, że ostatni tydzień przyniósł silne wzrosty notowań cukru surowego. W Londynie cukier biały podrożał o 5% do 434,1 USD/t. W relacji miesięcznej notowania były wyższe o 3%, a w rocznej niższe o 5 proc.
Natomiast w Nowym Jorku cukier surowy zyskał 6%, wzrastając do 360,7 USD/t. W relacji miesięcznej notowania były niższe o 1%, a w rocznej o 8%. Powodem ostatnich podwyżek były przede wszystkim sytuacja techniczna rynku, która wygenerowała sygnał kupna, i najnowsza
prognoza Międzynarodowej Organizacji Cukru (ISO), według której nadwyżka produkcyjna na globalnym rynku w sezonie 2014/15 będzie niższa niż wcześniej oczekiwano.
Wyhamowała także nieco kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym na świecie eksporterem cukru z udziałem około 45-50%. W najbliższych tygodniach można oczekiwać publikacji przez różne ośrodki szacunków światowego bilansu cukru, więcej też będzie wiadomo o
wynikach brazylijskiego sektora cukru. Te informacje powinny w dużej mierze kształtować notowania cukru w najbliższym czasie.