OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Cukier drożeje na giełdach

20 listopada 2014
FAMMU/FAPA podała, że ostatni tydzień przyniósł silne wzrosty notowań cukru surowego. W Londynie cukier biały podrożał o 5% do 434,1 USD/t. W relacji miesięcznej notowania były wyższe o 3%, a w rocznej niższe o 5 proc.

Natomiast w Nowym Jorku cukier surowy zyskał 6%, wzrastając do 360,7 USD/t. W relacji miesięcznej notowania były niższe o 1%, a w rocznej o 8%. Powodem ostatnich podwyżek były przede wszystkim sytuacja techniczna rynku, która wygenerowała sygnał kupna, i najnowsza

prognoza Międzynarodowej Organizacji Cukru (ISO), według której nadwyżka produkcyjna na globalnym rynku w sezonie 2014/15 będzie niższa niż wcześniej oczekiwano.

Wyhamowała także nieco kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym na świecie eksporterem cukru z udziałem około 45-50%. W najbliższych tygodniach można oczekiwać publikacji przez różne ośrodki szacunków światowego bilansu cukru, więcej też będzie wiadomo o
wynikach brazylijskiego sektora cukru. Te informacje powinny w dużej mierze kształtować notowania cukru w najbliższym czasie.


POWIĄZANE

Pomimo bardzo wielu i bardzo silnych kandydatów prawicy w wyborach prezydenckich...

152 miliony podrobionych produktów o wartości ponad 3,4 miliarda euro – tyle prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę