FAMMU/FAPA informuje, że przełom listopada i grudnia przyniósł zahamowanie spadku cen, pojawiły się też niewielkie podwyżki. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały zdrożał o ponad 1 proc., a surowy o prawie 3 proc. do odpowiednio 613,6 i 522,3 USD/t.
W ciągu miesiąca przecena cukru białego wyniosła 10%, surowego była o 3 pp. ż, w ujęciu rocznym zaś cukier nierafinowany stracił 17%, a 15%.
Wzrost notowań cukru jest przede wszystkim spowodowany interwencją banków centralnych na rynku walutowym oraz falą ostatnich spadków, które doprowadziły do wzrostu zainteresowania inwestowaniem w cukier. Ostatnie wzrosty trzeba jednak traktować jako korekcyjne, obecnie bilans
na rynku cukru przemawia za obniżką.
Trwa za to przecena notowań kakao. W Nowym Jorku kakao potaniało do 2,3 tys. USD/t, co jest najniższym poziomem od dwóch i pół roku. W Londynie ceny kakao spadły zaś poniżej 1,5 tys. GBP/t i były najtańsze od 3 lat. Przecena kakao spowodowana jest dużą podażą ziarna z
Zachodniej Afryki.