biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Cukier już nie tanieje

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że przełom listopada i grudnia przyniósł zahamowanie spadku cen, pojawiły się też niewielkie podwyżki. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały zdrożał o ponad 1 proc., a surowy o prawie 3 proc. do odpowiednio 613,6 i 522,3 USD/t.
W ciągu miesiąca przecena cukru białego wyniosła 10%, surowego była o 3 pp. ż, w ujęciu rocznym zaś cukier nierafinowany stracił 17%, a  15%.
Wzrost notowań cukru jest przede wszystkim spowodowany interwencją banków centralnych na rynku walutowym oraz falą ostatnich spadków, które doprowadziły do wzrostu zainteresowania inwestowaniem w cukier. Ostatnie wzrosty trzeba jednak traktować jako korekcyjne, obecnie bilans
na rynku cukru przemawia za obniżką.
Trwa za to przecena notowań kakao. W Nowym Jorku kakao potaniało do 2,3 tys. USD/t, co jest najniższym poziomem od dwóch i pół roku. W Londynie ceny kakao spadły zaś poniżej 1,5 tys. GBP/t i były najtańsze od 3 lat. Przecena kakao spowodowana jest dużą podażą ziarna z
Zachodniej Afryki.



POWIĄZANE

Zakończona właśnie polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej miała być szans...

Kampania wyborcza ma swoją temperaturę, dynamikę, ostrość. W normalnym życiu pol...

9 lipca wygasa 90-dniowy okres zawieszenia wprowadzonych przez amerykańskiego pr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę