FAMMU/FAPA podąła, że początek grudnia przyniósł dalsze obniżki notowań cukru na giełdach. W Londynie cukier biały potaniał w ciągu ostatniego tygodnia do 450 USD/t, a surowy w Nowym Jorku do 367,7 USD/t.
W ujęciu miesięcznym ceny były zaś mniejsze odpowiednio o 6 i 8%, a w relacji rocznej o odpowiednio 14 i 15%. Przyczyn ostatnich przecen należy upatrywać między innymi w poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie oraz technicznej sytuacji na rynku. Obecnie cukier jest najtańszy od prawie trzech lat (cukier surowy nie potaniał ostatnio tak silnie jak biały i jego notowania są teraz tylko nieco wyższe od lipcowych, kiedy był najtańszy od 3 lat). Sytuacja podażowo-popytowa przemawia za dalszymi spadkami, ale niskie ceny mogą stymulować popyt, a większe zainteresowanie cukrem będzie skutkować podwyżkami.