A_BIO_AGRO_950

Cukier z Curacao nie preferencyjny

18 października 2013
FAMMU/FAPA podała, że w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano decyzję wykonawczą Komisji (2013/460/UE) dotyczące specjalnych preferencji dla produkcji cukru w Curacao (terytorium zależne Niederlandów).
Holendrzy złożyli dwa wnioski, w sumie na 10,5 tys. ton cukru. Ilość ta miałaby być objęta odstępstwem od reguł pochodzenia (cukier byłby importowany z krajów trzecich, ale po przetworzeniu stawałby się unijnym). Holendrzy korzystali z takiego mechanizmu od lat, ale został on zredukowany przez KE do 1,5 tys. ton w 2013 roku. We wniosku argumentowano, że cukier z Curacao byłby „bio", dawałby miejsca pracy i charakteryzował się wysoką wartością dodaną. KE wyliczyła jednak, że produkcja na wyspie nie spełniałaby takich kryteriów i odrzuciła wniosek.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę