aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Dni Otwartych Drzwi 2006 w Boguchwale

9 sierpnia 2006

Jak co roku, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale wraz z Podkarpackim Urzędem Wojewódzkim i Podkarpacką Izbą Rolniczą zorganizował w wystawę promocyjno – handlową „Dni Otwartych Drzwi”. Imprezie tej towarzyszyła VIII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych.

- Na placu wokół PODR swoje pawilony miały nie tylko instytucje pracujące na rzecz rolnictwa tj. Podkarpacka Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Agencja Rynku Rolnego, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, itp., ale także szereg przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem rolno – spożywczym. Wystawiały się spółdzielnie mleczarskie m.in. OSM – Sanok, OSM – Jasienica Rosielna, RSM „ROLMLECZ”, zakłady mięsne m.in. Zakład Mięsny „SZAREK”, Zakład Mięsny „SMAK-EKO” z Górna, Zakład Przetwórstwa Mięsnego – M. Leśniak. Prestiżu imprezie dodał niewątpliwie fakt, że swoją obecnością zaszczycili ją przedstawiciele reprezentujący władze państwowe szczebla centralnego oraz samorządowcy z Podkarpacia. Byli wśród nich m.in. Ewa Draus, Wojewoda Podkarpacki, Maria Zbyrowska i Halina Murias, Posłanki na Sejm RP, Jan Bury, Wojciech Pomajda oraz Andrzej Ćwierz, Posłowie na Sejm RP. Patronat nad imprezą objęła Ewa Draus – Wojewoda Podkarpacki, zaś gospodarzem imprezy był Dyrektor PODR, Stanisław Telesz. Oczywiście na DOD nie zabrakło prezesa Podkarpackiej Izby Rolniczej, Stanisława Bartmana. – mówi Agnieszka Sworst z Podkarpackiej Izby Rolniczej.

W tym roku udział samorządu rolniczego w imprezie był szczególnie istotny ponieważ z inicjatywy PIR siedmiu rolników z Podkarpacia otrzymało odznaki honorowe „Zasłużony dla Rolnictwa”. Odznaki z rąk Wojewody Podkarpackiego, Ewy Draus oraz Prezesa PIR, Stanisława Bartmana otrzymali: Józef Sośnicki (gmina Żurawica), Józef Rydz (gmina Wielopole Skrzyńskie), Teresa Pałys (gmin Dynów) , Zbigniew Serafin (gmina Cmolas), Antoni Dydak (rolnik z gminy Czarna k. Ustrzyk Dolnych) , Adam Iżowski (gmina Besko), oraz Krzysztof Nowak – rolnik z gminy Wiśniowa.

Jak podkreśla Agnieszka Sworst Dni Otwartych Drzwi to impreza bardzo ważna dla hodowców zwierząt. Daje im bowiem okazję do prezentacji i promocji najnowszych ras bydła, trzody chlewnej i drobiu. Podczas VIII Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych Komisje Oceny Zwierząt pod przewodnictwem prof. dr hab. Marii Ruda z Uniwersytetu Rzeszowskiego, dokonały oceny poszczególnych zwierząt wyłaniając sztuki wybitne – championaty i wicechampionaty. Najlepsi hodowcy otrzymali okolicznościowe statuetki, dyplomy oraz nagrody pieniężne. Było to dla nich nie tylko ogromne wyróżnienie ale przede wszystkim dowód na to, że ich ciężka praca i wkład w rozwój hodowli i postępu biologicznego jest doceniany. Tytuły championów i wicechampionów przyznano w następujących kategoriach zwierząt: drobny inwentarz, trzoda chlewna, owce i kozy, krowom mlecznym i koniom.

Podczas trwania Dni Otwartych Drzwi nie zapomniano także o produktach lokalnych, których na Podkarpaciu jest wiele i których nie jeden region Polski może nam pozazdrościć. Promocji takich produktów służyły niewątpliwie konkursy „Najlepszy produkt regionalny i lokalny” oraz „Najlepszy lokalny produkt mleczarski”.

W kategorii produktów mleczarskich Kapituła wyróżniła:
Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jasienicy Rosielnej za: Jogurt naturalny
Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Sanoku za: BIG-FRUIT jogurt z kawałkami owoców 2,8 proc. tł. 150 g
Rzeszowską Spółdzielnię Mleczarską „RESMLECZ” w Trzebownisku za: Śmietanę 18 proc. „z podkarpackich łąk” – do zup i sosów
Rolniczą Spółdzielnię Mleczarską „ROLMLECZ” w Radomiu, Zakład Mleczarski w Mielcu za: Ser salami.

W kategorii produktów mięsnych wyróżnione zostały:
Zakład Mięsny „Smak-Eko”Sp. z o. o z Górna za: Golonkę Twist-Słoik
Sokołów S.A Oddział Zakłady Mięsne „Jarosław” za: Kaszankę swojską
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” za: Boczek wiejski
Przedsiębiorstwo przemysłu Mięsnego Taurus Sp. z o. o za: Szynkę biesiadną pilźnieńską oraz Pierogi z mięsem
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak za: Karkówkę w skórce serowej Gospodarstwo Rolne „Trafunek” za: Kabanosy baranie „Trafunek”.

W kategorii produkty piekarnicze Kapituła wyróżniła Gminną Spółdzielnię „SCh” w Bukowsku za Serca piernikowe.

W kategorii „inne” wyróżnienia otrzymały:
Gospodarstwo Rolne – Hodowla Zarodowa Kóz Andrzej Duljan za: Ser biały podkarpacki kozi „CAYEN”
Lucyna Cwynar – Hodowla kóz „Zuza” gospodarstwo ekologiczne za: Twarożek kozi smak czosnkowy
Zofia i Marian Wojtowicz – gospodarstwo ekologiczne z Tułkowic za: Chleb żytni razowy na zakwasie naturalnym, pieczony w piecu opalanym drewnem
Danuta Wójcik gospodarstwo agro-ekoturystyczne za: Smalec ziołowy
Towarzystwo Krzewienia Kultury w Boguchwale za: Czosnek kiszony
Góreckie Stowarzyszenie Kobiet „Victoria” za: Różę ucieraną oraz Skoczki w śmietanie
Stowarzyszenie Inicjatywy Czarnieńskej „Szaba” za: „Raptusy” – ciasteczka owsiane z nasionami młodości
Stowarzyszenie Kobiety Razem za: Nalewkę żurawinową oraz Ocet jabłkowy
Koło Gospodyń Wiejskich z Wietrzna za: Pierożki – proziaczki
Koło Gospodyń Wiejskich z Pigan za: Bałabuchy z kapustą i grzybami.


POWIĄZANE

 Sery kozie z Gospodarstwa Ekologicznego Figa i Koziej Farmy Złotnej  Polska kuc...

Długie weekendy czy wakacje to okresy, gdy właściciele stacji benzynowych obniżk...

Ceny kakao na światowych giełdach szybko się nie zatrzymają. Mogą dojść nawet do...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę