OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Drobiowe wędliny trzymają się mocno

28 marca 2006

Widmo ptasiej grypy zrobiło swoje. Spadek popytu na białe mięso boleśnie odczuwa cała branża. Ale są i wyjątki. Producenci wędlin drobiowych wciąż mają zyski.

Od 3 lat spożycie wędlin drobiowych ciągle rośnie. Dlatego wiele zakładów już teraz zwiększyło produkcję nawet o połowę. Szacuje się, że udział wyrobów z drobiu na rynku wędliniarskim niedługo sięgnie ¼-tej.

Zdaniem przetwórców może być to szansa na odbudowanie spadającego ostatnio spożycia drobiu. Bo na rynku jest coraz spokojniej.

Na spożycie drobiu nie wpływają już nawet kolejne doniesienia o nowych ogniskach choroby. Dlatego drobiarze mówią o mozolnym odrabianiu strat.


POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę