A_BIO_AGRO_950

Droga wołowina w Irlandii

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że ceny żywca oraz mięsa wołowego na rynku irlandzkim będą prawdopodobnie dalej utrzymywały się na wysokim poziomie (ceny wolców wzrosły do 4,40 EUR/kg, a jałówek i byków odpowiednio do 4,60 EUR/kg i 4,35 EUR/kg).

Silnym cenom sprzyjają ograniczona podaż oraz bardzo rozbudowany popyt na mięso wołowe. Trzeba zaznaczyć, że wysoki poziom cen mięsa jest z ulgą odbierany przez producentów, którzy zmagają się ze znacznymi kosztami produkcji (wysokie ceny pasz).

Perspektywy związane z poziomem konsumpcji wołowiny zarówno na rynku brytyjskim, jak i irlandzkim wyglądają pozytywnie. Ponadto ostatnie prognozy Komisji Europejskiej przewidują niższą produkcję u wielu liczących się krajów-wytwórców tego gatunku mięsa, tj. min. we Francji oraz we Włoszech. Tym samym handel irlandzką wołowiną powinien dalej wzrastać. Korzystnie wyglądają także perspektywy handlu żywcem wołowym, w szczególności dotyczące wysyłek do Libii. W lutym br. na rynek libijski trafiło 2850 sztuk bydła, a następny transport dotrze do tego kraju w połowie kwietnia br.



POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę