A_BIO_AGRO_950

Drożała wieprzowina, wołowina i drób

3 grudnia 2015
W pierwszym tygodniu kwietnia drożała wieprzowina, wołowina i drób - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 01-07.04.2013 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,37 zł/kg, o 0,6 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu, o 2 proc. drożej niż miesiąc wcześniej i o 4 proc. drożej niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu kwietnia 2013 r. za żywiec wołowy w krajowym skupie przeciętnie otrzymywano 6,40 zł/kg, o 2,1 proc. więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena skupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie o 3 proc. wyższym niż przed miesiącem i o 4 proc. wyższym niż w porównywalnym okresie 2012 r.
W dniach 01-07.04.2013 r. kurczęta brojlery, tak jak w poprzednim tygodniu, skupowano średnio po 4,04 zł/kg. Cena ta była o 1 proc. wyższa od notowanej przed miesiącem i o 8 proc. wyższa niż rok wcześniej. Za indyki w analizowanym tygodniu płacono w skupie 5,59 zł/kg, o 0,4 proc. więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,4 proc. mniej niż przed miesiącem i o 2 proc. więcej niż rok wcześniej.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę