OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Drożała żywność i cukier na świecie

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, w lutym 2014 roku indeks cen żywności FAO zwiększył się o 3% do prawie 156 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 4%. W lutym ceny wszystkich monitorowanych przez FAO grup produktów z wyjątkiem mięsa podrożały. Indeks olejów zyskał 5%, zbóż 3%, a produktów mleczarski 4%. Mięso odnotowało kosmetyczną obniżkę

Na podwyżki wpływ miało kilka czynników. Po pierwsze są to informacje pogodowe, które budzą obawy o wysokość zbiorów roślin oleistych we Wschodniej Azji i Ameryce Południowej oraz zbóż w USA. Po drugie obserwowano wzmożony popyt na produkty mleczarskie na Bliskim Wschodzie i w Afryce, na biopaliwa w USA i na ryż w Japonii.
Natomiast indeks cukru FAO wzrósł aż o 6% do 176 punktów. W ujęciu rocznym cukier był jednak tańszy o 11%. Ostatnie podwyżki to przede wszystkim efekt niekorzystnych warunków pogodowych w Brazylii, które mogą negatywnie wpłynąć na wysokość zbiorów trzciny cukrowej i produkcji cukru w tym kraju. Roczny indeks cen żywności zmniejszył się w 2013 roku o 1%, a indeks cukru o 17%.



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę