A_BIO_AGRO_950

Droższa wołowina i wieprzowina

21 września 2013
W pierwszym tygodniu września drożały w ujęciu miesięcznym m.in. wieprzowina i wołowina - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego.
Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce od trzeciej dekady maja 2013 r. rosną. Zgodnie z danymi w pierwszym tygodniu września za żywiec wieprzowy uzyskiwano przeciętnie 6,23 zł/kg, o blisko 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 6 proc. więcej niż przed miesiącem i o 5 proc. więcej niż rok wcześniej. Jednocześnie żywiec ten skupowano najdrożej w całym okresie objętym notowaniami MRiRW.
Przeciętna krajowa cena skupu żywca wołowego w dniach 02-08.09.2013 r. osiągnęła poziom 5,97 zł/kg, o 1 proc. wyższy niż tydzień wcześniej i o 1,5 proc. wyższy niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednak o 9 proc. tańszy niż w analogicznym okresie 2012 r.
Kurczęta brojlery na początku września 2013 r. skupowano średnio po 4,06 zł/kg wobec 4,10 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena skupu kurcząt była zbliżona do notowanej miesiąc wcześniej, ale o 1 proc. wyższa niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Za indyki podmioty skupujące płaciły przeciętnie 6,27 zł/kg, o 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 2 proc. więcej niż przed miesiącem i o 21 proc. więcej niż rok wcześniej.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę