A_BIO_AGRO_950

Eksport coraz lepszy

18 grudnia 2003

Można powiedzieć, że już dzisiaj polska żywność jest hitem eksportowym. Szacuje się, że w tym roku nasze przedsiębiorstwa sprzedadzą za granicę towar o wartości przekraczającej 3,5 mld dolarów. Ponieważ eksport rośnie szybciej niż import po raz pierwszy od wielu lat będziemy mieć nadwyżkę w handlu żywnością, która przekroczy 300 mln dolarów.

Skąd takie dobre wyniki naszych eksporterów? Zdaniem ekspertów to efekt zmian, jakie w branży spożywczej zostały zapoczątkowane kilka lat temu w związku ze zbliżającą się integracją z Unią Europejską.

Inwestycje i poprawa jakości idzie w parze z niższymi kosztami produkcji. W efekcie eksport do Unii Europejskiej rośnie i zdaniem ekspertów będzie rósł coraz bardziej, zwłaszcza, że już od maja zniknął bariery celne. Wprawdzie handel z Piętnastką jest coraz łatwiejszy, ale przedsiębiorcy skarżą się, że rząd zapomina o innych rynkach zbytu.

Ale czasami czynnik ekonomiczny wcale nie musi być najważniejszy, aby firma odniosła sukces na zagranicznych rynkach. Zwłaszcza w przypadku polskich wędlin wydaje się, że od niskiej ceny ważniejszy jest ich tradycyjny smak.

W efekcie polskie szynki są sprzedawane w Stanach Zjednoczonych po najwyższych cenach, które dochodzą nawet do 15 dolarów za kilogram, a mimo to sprzedają się jak świeże bułeczki.


POWIĄZANE

Rosnące zainteresowanie konsumentów produktami bio oraz potrzeba zrównoważonego ...

Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek. Apel KUPS do posłów...

Współczesny rynek suplementów diety rozwija się w błyskawicznym tempie. Konsumen...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę