aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Eksportujemy coraz więcej żywności

19 września 2006

W I połowie 2006 r. sprzedaż artykułów rolno-spożywczych za granicę wyniosła ogółem ponad 3,9 mld euro i była o 24 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2005 r. - powiedział w sobotę w Poznaniu podczas otwarcia targów Polagra-Food wicepremier, minister rolnictwa Andrzej Lepper.

- Polska ma szansę stać się dużym producentem żywności ekologicznej - uważa Makrus Hoyer z firmy konsultingowej Sixty Two. W 2005 r. uprawy ekologiczne zajmowały 167 tys. ha wobec 82 tys. ha w poprzednim roku. Wartość produkcji ekologicznej w ciągu 10 lat (1995 - 2005) na świecie wzrosła o 300 proc., osiągając w 2005 roku 25 mld euro. W sobotę na targach zainaugurował działalność Instytut Jakości Żywności, utworzony przez KIG, Międzynarodowe Targi Poznańskie, Związek Zawodowy Samoobrona i organizacje skupiające producentów żywności. Instytut będzie dbał o rzetelność i wysoki poziom eksportowanej żywności.


POWIĄZANE

10 maja 2024 roku, w Warszawie odbyła się demonstracja przeciwko Zielonemu Ładow...

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

MSD Animal Health zaprasza do konkursu “Pignnovation Award”  Udział mogą wziąć u...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę