OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Euro – stek.

17 maja 2007
Euro 2012 to szansa również dla rolników. Tak zgodnie twierdzą producenci wołowiny. – Przyjedzie milion osób, które nie wyobrażają sobie restauracji bez dobrego steku w karcie, bez dobrej wołowiny. Milion konsumentów. Więc jeżeli się postaramy będzie to dobra okazja do rozpropagowania naszej zdrowej wołowiny wysokiej jakości, jaka się prędko nie powtórzy – mówi Jerzy Wierzbicki, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Dlatego przebojem kulinarnym Mistrzostw Europy w piłce nożnej mają być polskie steki wołowe. Producenci wołowiny i kucharze podpisali już stosowne porozumienie.

Andrzej Bryk Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni: - Polski Związek Nadbużański zobowiązał się, że wyprodukuje bardzo dobrej jakości wołowinę, którą my kucharze przetworzymy.

W Polsce spożycie wołowiny jest bardzo niskie. Przeciętny Polak zjada jej średnio 4 kg rocznie, podczas gdy w np. Danii – siedem razy więcej. Poza tym w Polsce brakuje dobrej wołowiny kulinarnej. A to dlatego, że większość wyprodukowanego żywca jest eksportowana w postaci cieląt, głównie do Włoch.

POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę