Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Gęsi w modzie?

20 lutego 2012
Szkolenia poświęcone przyzagrodowej hodowli gęsi odbędą się w 10 miejscowościach województwa kujawsko-pomorskiego. Cykl zostanie zainaugurowany w poniedziałek w Dąbrowie Chełmińskiej k. Bydgoszczy, a kolejne kursy zaplanowano na marzec i kwiecień.
Organizatorami szkoleń są Urząd Marszałkowski, Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
"Przyzagrodowa hodowla gęsi to nie tylko dobry sposób na podreperowanie domowych budżetów i zapewnienie rodzinie naprawdę zdrowego, ekologicznie czystego mięsa. Jestem przekonany, że pozwoli też na poszerzenie oferty gęsiny na lokalnych rynkach, która trafi do menu restauracji, gospód i gospodarstw agroturystycznych. Wierzę, że w naszym regionie uda się taką hodowlę odtworzyć" - powiedział marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.
W programie szkoleń znalazły się wykłady na temat dominującej rasy gęsi w kraju - owsianej białej kołudzkiej i ras regionalnych, warunków hodowli, żywienia i zdrowia gęsi. Omówione zostaną również aspekty ekonomiczne hodowli oraz walory smakowe i zdrowotne mięsa gęsiego.
Adresatami kursów są wszyscy zainteresowani hodowlą gęsi w małych stadach, w tym właściciele gospodarstw agroturystycznych. Udział w szkleniach jest bezpłatny.
W gronie wykładowców planowanych szkoleń znalazła się wicedyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia dr Halina Bielińska, która od wielu lat zajmuje się hodowlą gęsi.
Według niej zwiększa się zainteresowanie hodowla gęsi i wzrasta spożycie gęsiny. "Jeszcze trzy-cztery lata temu Polak zjadał średnio 17-20 gramów gęsiny rocznie. Obecnie - jak wynika z oceny rynku wewnętrznego i danych konsumenckich - nastąpiło podwojenie spożycia. Gęsina to zdrowa żywność, ceniona za walory mięsa i tłuszczu, a także zawartość białka, sięgającą 23 procent" - podkreśliła.
Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilku lat prowadzi akcję propagującą spożywanie gęsiny - "Najlepsza gęsina na św. Marcina". W okolicach 11 listopada organizowane są m.in. pokazy przyrządzania i serwowania dań z gęsiny, kiermasze i konkursy.



POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę