A_TSW_2026_950

Hiszpanie jedzą mniej owoców

5 stycznia 2016
Jak podałą FAMMU/FAPA, w minionym, 2011 roku Hiszpanie skonsumowali więcej warzyw i tym samym zwiększyli ich spożycie wobec roku 2010. W sumie w minionym roku zakupili oni 2,88 mln ton warzyw, czyli o 4 proc. więcej niż rok wcześniej.
Zdaniem analityków, większe spożycie warzyw, to wynik między innymi niższych cen detalicznych na hiszpańskim rynku oraz większych zbiorów w tym kraju. Przede wszystkim największym powodzeniem cieszyły się pomidory, ogórki oraz zielona fasola, mniej niż rok wcześniej kupowano cebuli, sałaty oraz kapusty.

Mniej niż w roku 2010 Hiszpanie kupowali natomiast owoców i był to już drugi z kolei rok spadku spożycia w tym kraju, pomimo, iż ceny detaliczne owoców w Hiszpanii utrzymują się na niemal niezmiennym od dwóch lat poziomie.



POWIĄZANE

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...

W odpowiedzi na wieloletnie apele sektora rolnego oraz państw członkowskich, Kom...

Europejscy rolnicy biją na alarm. Już w dzisiejszy czwartek do Brukseli przyjedz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę