Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ile ryby w... rybie?

14 lutego 2003

Filety śledziowe w sosie pomidorowym, szproty podwędzane w oleju, sardynki bałtyckie - brzmi apetycznie. Ale co naprawdę można znaleźć w konserwach rybnych? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć pracownicy inspekcji handlowej.

Skontrolowano ponad 350 sklepów spożywczych w całym kraju, z tego ponad połowę stanowiły markety. Jakość konserw rybnych oferowana w naszych sklepach jest rażąco niska. Ponad 1/3 nie spełnia określonych wymagań. Niektóre odkrycia okazały się zaskakujące nawet dla kontrolerów. Używano surowca w postaci całych nieoprawionych ryb. W puszkach znajdowało się ponad 30% głów rybich z oczami.

Jak wykazała kontrola największą niespodziana jest dla konsumentów zawartość koneser rybnych importowanych z Łotwy i Tajlandii. Są najtańsze, ale i najgorszej jakości. Typowych wad nie zabrakło także w naszych produktach. Podstawowe z nich to niewłaściwy smak i zapach, nieodpowiedni kolor, zaniżona zawartość mięsa. Wniosek jest taki : ładna i dobrze oznakowana puszka nie oznacza jeszcze odpowiedniej zawartości, mówią inspektorzy.


POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę