Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Innowacyjność a bezpieczeństwo żywności

5 stycznia 2016
Klaster Innowacji w Agrobiznesie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Wydział Nauk Ekonomicznych organizuje w dniach 11 – 12 września 2014 roku Kongres klastra innowacji w agrobiznesie „Bezpieczeństwo żywności”.
W trakcie obrad, które będą miały miejsce w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie przedstawione zostaną najnowsze światowe standardy bezpieczeństwa w produkcji, przetwórstwie, pakowaniu oraz logistyce.
Założeniem Kongresu jest poruszenie istotnej problematyki bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej oraz w przetwórstwie. Rozpoczęcie wraz z rejestracją w czwartek 11 września: godz.: 9:00Uczestnictwo w konferencji jest bezpłatne.
PROGRAM KONGRESU
DZIEŃ I
09:00 Rejestracja uczestników.
10:00 Rozpoczęcie Kongresu.
– dr hab. Jarosław Gołębiewski, Profesor SGGW,
Dziekan WNE SGGW
10:05 Wystąpienia:
– JM prof. dr hab. Alojzy Szymański, Rektor SGGW
– Senator Jan Wyrowiński, Marszałek Senatu RP
– Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego
10:20 Aktualny program wsparcia polskich eksporterów
żywności.
– Janusz Piechociński, Wiceprezes Rady Ministrów,
Minister Gospodarki
10:40 Jak polskie rolnictwo spełnia wymagania
globalnego rynku?
– Kazimierz Plocke, Sekretarz Stanu w Ministerstwie
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
11:00 Aktualne problemy Wspólnej Polityki Rolnej
w zakresie bezpieczeństwa żywności.
– Czesław Siekierski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa
i Rozwoju Wsi PE
11:20 Rozwój relacji SGGW – biznes.
– prof. dr hab. Andrzej Lenart, Pełnomocnik Rektora SGGW
ds. Współpracy z Gospodarką
11:40 Prezentacja Klastra Innowacji w Agrobiznesie.
– prof. dr hab. Henryk Runowski, Kierownik Projektu
– dr inż. Sebastian Jarzębowski, Koordynator Klastra
12:00 Jak standard GLOBALG.A.P. pomógł polskim
producentom zostać jednym z największych
eksporterów owoców i warzyw w Europie.
– Marek Marzec, Przedstawiciel GLOBALG.A.P. CEE
12:15 Przerwa kawowa.
12:45 Zarządzanie kryzysowe.
– dr Maria Andrzej Faliński, Dyrektor Generalny Polskiej
Organizacji Handlu i Dystrybucji
13:05 Jakość czynnikiem sukcesu firmy.
– Sławomir Gierka, Kierownik ds. Jakości Piotr i Paweł S.A.
13:20 Analiza sensoryczna podstawą weryfikacji
jakości produktu.
– Janusz Olejnik, Dyrektor Generalny Silliker Polska Sp. z o.o.
13:40 Przerwa lunchowa.
14:40 Produkty tradycyjne i regionalne jako nowy
segment rynku żywności.
– Izabella Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu
Regionalnego i Lokalnego
15:00 Najczęstsze problemy podczas certyfikacji
w produkcji podstawowej.
– Piotr Nowacki, Kierownik Działu Certyfikacji Branży
Agriculture SGS Polska Sp. z o.o.
15:20 Oczekiwania konsumentów dotyczące świeżych
owoców na przykładzie jabłek.
– dr hab. Dorota Konopacka, Profesor Instytutu
Ogrodnictwa w Skierniewicach
15:35 Produkty ekologiczne wolne od pestycydów.
– Hanna Wachowska, Dyrektor ds. Badań i Rozwoju
JS Hamilton
15:50 Szybkie testy do monitorowania alergenów
w systemie HACCP.
– Christine Gutschelhofer, R-Biopharm AG
16:10 Dyskusja.
16:30 Zakończenie pierwszego dnia Kongresu.
DZIEŃ II
09:30 Otwarcie drugiego dnia Kongresu.
– dr hab. Ludwik Wicki, Prodziekan ds. Studiów
Niestacjonarnych i Rozwoju WNE SGGW
09:40 Kodeks etyki biznesu żywnościowego.
– ks. bp prof. dr hab. Piotr Sawczuk
10:00 Nowy system bezpieczeństwa żywności Unii
Europejskiej.
– prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
10:20 Odpowiedzialność najwyższego kierownictwa
za bezpieczeństwo produktu.
– dr Paweł Wojciechowski, Katedra Prawa
Żywnościowego UW
10:40 Rewolucja w etykietach na opakowaniach.
– Joanna Markowska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
11:00 Światowe standardy zapewnienia bezpieczeństwa
produktów na przykładzie grupy standardów IFS.
– Nevin Rühle, IFS Project Manager
11:40 Rozwój wspólnej kwalifikacji Menedżera
Systemów Bezpieczeństwa Żywności
dla młodych pracowników w globalnych
łańcuchach rolno-spożywczych.
– prof. dr Brigitte Petersen, University of Bonn
– dr Susanne Lehnert, University of Bonn
12:00 Doradztwo produkcyjne podstawą
bezpieczeństwa żywności.
– Maciej Majewski, FreshMazovia.com sp.j.
12:15 Przerwa kawowa.
12:30 Nowy europejski standard Pest Control.
– Tadeusz Wojciechowski, Prezes Polskiej Federacji
Pest Control
12:45 Znaczenie bezpieczeństwa i jakości produktów
w eksporcie.
– Marek Marzec, Biuro IFS CEE
13:00 Obowiązki przedsiębiorcy w zakresie
gospodarowania opakowaniami i odpadami
opakowaniowymi.
– Tadeusz Pokrywka, Prezes Krajowej Izby Gospodarczej
Przemysłu Spożywczego i Opakowań
13:15 IFS PACsecure Standard – nowy standard
dotyczący jakości i bezpieczeństwa materiałów
opakowaniowych.
– Agnieszka Ranoszek, DQS Polska Sp. z o.o.
13:30 Badania konsumenckie jako narzędzie
w kreowaniu sukcesu produktu.
– Daniel Mrulewicz, Ekspert ds. Analiz Sensorycznych
i Badań Konsumenckich JS Hamilton
13:45 Wyzwania w eksporcie w kontekście bieżącej
sytuacji międzynarodowej.
– panel dyskusyjny z udziałem przedstawicieli wiodących firm
– moderator: Marek Marzec, Biuro IFS CEE
14:30 Przerwa lunchowa.
15:30 Zamknięcie Kongresu.



POWIĄZANE

Co mówi nam to o nadchodzących wyborach w Polsce? Szymon Kwapiszewski pokazuje, ...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę