aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jak niektórzy przetwórcy naciągają klientów

31 maja 2005
Z czego może składać się surowy boczek? Okazuje się, że nie tylko boczku, ale także z wody i soli.

Rolniczka z gminy Wąbrzeźno nadziwić się nie może, że z boczku kupionego w sklepie, na patelni wypływa woda. - Jak się zarżnie własnego świniaka, to podczas podsmażania mięsa takiego problemu nie ma - twierdzi kobieta. - A to dowód, że nawet do surowego mięsa w zakładach mięsnych coś wstrzykują.

Jeden z przedstawicieli branży mięsnej (nazwisko znane redakcji) przyznaje, że niektórzy przetwórcy w nieuczciwy sposób starają się zwiększyć wagę towaru: - Za kilkadziesiąt tysięcy złotych kupują specjalne maszyny, przy pomocy których wstrzykują do 5 procent wody z solą. Starają się, by soli nie było więcej niż jeden procent. Tak niewielkiej ilości konsument nie wyczuje, a wodę to zatrzyma. Dzięki temu, tanim kosztem zwiększy się waga towaru.

- Wprowadzanie do obrotu mięsa (jako mięsa surowego), które w sposób sztuczny "nafaszerowano" solą lub jej roztworem jest nielegalne - twierdzi Tomasz Ciesielski , rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Bydgoszczy. - Po wstrzyknięciu do boczku wody z solą na etykiecie powinien widnieć napis: "boczek garmażeryjny", a nie surowy - dodaje nasz informator z branży mięsnej.

Zdaniem rzecznika, klient który stwierdzi, że kupił towar o złej jakości lub o innym składzie powinien jak najszybciej (a najpóźniej 3 dni od dnia sprzedaży) skierować swoje roszczenia do sprzedawcy.

Inspekcja handlowa systematycznie kontroluje sklepy i hurtownie mięsne. W pierwszym kwartale zbadała 15 partii wędlin i zakwestionowała jakość aż 9 z nich. Zastrzeżenia dotyczyły głównie zbyt dużej zawartości skrobi i wody, a zbyt niskiej białka, co świadczy o tym, że niektórzy producenci starają się, by w wyrobach mięsnych mięsa było jak najmniej.

POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę