A_BIO_AGRO_950

Japonia boi się wołowiny

3 października 2007
Japonia mocno odpiera naciski amerykańskich eksporterów wołowiny, którzy chcą złagodzenia warunków handlu. Chodzi o wiek bydła, którego mięso może być sprzedawane na azjatycki rynek. Tokio chce utrzymania zasady importu mięsa od krów nie starszych niż 20 miesięcy.

Bezskuteczne naciski – tak ocenia starania Amerykanów japoński minister rolnictwa. Eksporterzy z USA chcą, by Japonia akceptowała każdą partię wołowiny bez względu na wiek zwierząt. Podpiera się orzeczeniem Światowej Organizacji handlu, która dała Stanom status kraju o kontrolowanym ryzyku wystąpienia choroby BSE. To nie przekonuje japońskich władz, które boją się powtórki kryzysu z 2003 roku, kiedy to po raz pierwszy wykryto w USA chorobę szalonych krów.

POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę