A_BIO_AGRO_950

Jemy trochę więcej tłuszczów

4 lipca 2012
Jak podał Bank Gospodarki ŻywnościowejBank Gospodarki Żywnościowej, według wyliczeń IERiGŻ, opublikowanych w raporcie Rynek rzepaku w czerwcu 2012 roku, konsumpcja tłuszczów jadalnych ogółem w Polsce w 2011 roku w przeliczeniu na mieszkańca wyniosła 32,3 kg (dane bilansowe). W porównaniu z 2010 rokiem wzrosła nieznacznie (o 0,1 kg - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.
W strukturze spożycia największy udział miały tłuszcze roślinne (21,9 kg). Ich bezpośrednia konsumpcja w gospodarstwach domowych pozostała stabilna, wzrosło natomiast zużycie w przemyśle spożywczym i gastronomii.

IERiGŻ oczekuje, że w br. i w kolejnych latach, konsumpcja tłuszczów roślinnych w ujęciu bilansowym będzie wzrastać, przede wszystkim w wyniku coraz szerszego ich wykorzystania w przetwórstwie wtórnym. Spożycie tłuszczów roślinnych bezpośrednio w gospodarstwach domowych nie powinno ulec większym zmianom.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę