A_BIO_AGRO_950

Konina w wołowinie - afery ciąg dalszy

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, unijne laboratoria rozpoczęły drugą serię badań produktów z wołowiny. Wszystko po to, by mieć pewność, że zawierają one deklarowane przez producentów mięso.
Zeszłoroczna afera z koniną mocno nadszarpnęła zaufanie do unijnej branży spożywczej. Testy mają dać konsumentom przekonanie, że kupowana przez nich żywność nie jest zafałszowana. Kontrole potrwają do 16 czerwca 2014 r., natomiast sprawozdanie z ich wyników powinno zostać przedstawione, wraz z wszelkimi podjętymi środkami egzekucyjnymi do dnia 22 lipca 2014 r.

Wszystkie produkty z wołowiny, zawierające więcej niż 1 proc. koniny, będą dyskwalifikowane, a konsumenci o tym informowani. Poprzednio przeprowadzone kontrole wykazały, że prawie 5 proc. sprzedawanych w Unii wyrobów zawierało w swoim składzie mięso końskie, które nie było zadeklarowane przez producentów.

W Polsce, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Niemczech, we Francji oraz we Włoszech do badań zostanie pobranych 150 próbek, od mięsa mielonego, przez kiełbasy i gotowe dania z wołowiną.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę