A_BIO_AGRO_950

Konina w wyrobach wołowych ?

3 grudnia 2015
W ramach realizacji działań wynikających z Decyzji Wykonawczej Komisji z dnia 19 lutego 2013 roku w odniesieniu do pomocy finansowej Unii na rzecz skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia skali występowania oszukańczych praktyk przy wprowadzaniu do obrotu określonych rodzajów żywności, w dniu 1 marca 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Handlowa rozpoczęły urzędową kontrolę żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego lub zakładów żywienia zbiorowego, etykietowanej jako zawierająca wołowinę.
Do 6 marca 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych pobrała 59 próbek, natomiast Inspekcja Handlowa pobrała 42 próbki do badań laboratoryjnych w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA. Pobrane próbki będą badane pod kątem obecności niezadeklarowanego surowca końskiego w przetworach z wołowiny – informuje Stanisław Kowalczyk  - Główny Inspektor JHARS.



POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę