OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Kozie mięso Cabrito do Alentejo w rejestrze CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że 8 listopada ukazało się rozporządzenie rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Cabrito do Alentejo. Cabrito do Alentejo jest mięsem pochodzącym z uboju kóz rasy Serpentina. Zgodnie z tradycyjnymi lokalnymi praktykami hodowlanymi stosowanymi do zwierząt obydwu płci ubój kóz ma miejsce, gdy mają one między 30 a 120 dni, w jego wyniku otrzymywane są tusze o masie 3,50-7,50 kg, o niskiej zawartości tłuszczu, dużej ilości mięśni, jasnoczerwonego koloru, delikatne, soczyste i o przyjemnym aromacie.

Obszar geograficzny, na którym zwierzęta się rodzą i są hodowane, ogranicza się do Alentejo w Portugalii i obszarów sąsiadujących, gdzie gleby są ubogie i składają się przede wszystkim ze zwietrzałych łupków, a duża część pastwisk znajduje się na stromych, zalesionych stokach, do których nie mają dostępu maszyny rolnicze. Duży popyt na "Cabrito do Alentejo" rośnie wśród konsumentów tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1034/2012 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Cordeiro Mirandes/Canhono Mirandes. Cordeiro lub Canhono Mirandes to mięso otrzymywane z uboju owiec Churra Galega Mirandesa w wieku do czterech miesięcy życia. Mięso od tych zwierząt ma barwę różową, jest niezwykle kruche, soczyste i bardzo smaczne, o niewielkiej marmurkowatości. Obszar geograficzny produkcji mięsa Cordeiro Mirandes i Canhono Mirandes obejmuje portugalskie gminy Miranda do Douro, Mogadouro, oraz Vimioso w dystrykcie Braganca.



POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę