biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Kurczęta potaniały o 15 proc.

5 stycznia 2016
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, na rynku kurcząt brojlerów od połowy września do drugiego tygodnia grudnia obserwowaliśmy znaczne spadki cen. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w monitorowanych zakładach ceny obniżyły się średnio o 0,61 zł/kg, był to zatem 15-procentowy spadek w okresie czternastu tygodni.

W rezultacie w tygodniu 9-15.12.2013 r. przeciętna cena żywca ukształtowała się na poziomie 3,49 zł/kg. Należy jednak podkreślić, że koniec roku na rynku kurcząt charakteryzuje się zwykle spadkami cen. Dla porównania na przestrzeni lat 2007-2012 ceny w analogicznym okresie obniżały się przeciętnie o 0,33 zł/kg. Zatem tegoroczne spadki wpisują się w tę tendencję, są jednak znacznie głębsze.
Wydaje się, że obecna sytuacja na rynku może być spowodowana kontynuacją wysokiej dynamiki produkcji kurcząt w kraju (na skutek niższych cen pasz), jak również pewnym wyhamowaniem wzrostowej dynamiki eksportu nieprzetworzonego mięsa. Co więcej, w omawianym okresie ceny trzody również wykazywały tendencje malejące.

Według informacji MRiRW przeciętne ceny pełnoporcjowych mieszanek paszowych dla kurcząt w listopadzie 2013 r. osiągnęły przeciętny poziom 1380 zł/t, co stanowi 11-procentowy spadek w skali roku. Ponadto produkcja drobiu w kraju systematycznie wzrasta.
Według prognoz IERiGŻ w 2013 r. wolumen produkcji powinien zwiększyć się o 6,5 proc. Wskazują na to również dane GUS mówiące o dynamicznie rosnącej liczbie wstawień. Dla przykładu, w okresie lipiec-wrzesień br. krajowe wylęgi piskląt kurcząt brojlerów były o ok. 14 proc. większe niż w roku poprzednim. Rynkowi nie jest łatwo wchłonąć taki wzrost podaży żywca.
Nie posiadamy jeszcze danych o konsumpcji mięsa drobiowego. Jednak same dane o eksporcie wskazują na niższą niż przed rokiem dynamikę wzrostu wywozu mięsa drobiowego. Wg danych Eurostatu w pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 r. wywóz był o 8 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniósł 471 tys. t. Jednak dla porównania w poprzednim roku eksport rozwijał się na poziomie ok. 17 proc.
Powyższe czynniki, w tym głównie większa podaż żywca na rynku i niższe koszty produkcji, miały najprawdopodobniej wpływ na obecne spadki cen. Należy podkreślić, że są one zdecydowanie większe niż zmiany cen jakie obserwujemy na rynku UE. Dane Komisji Europejskiej mówią o 6-procentowym spadku przeciętnych cen w omawianym okresie (od połowy września do drugiego tygodnia grudnia). W związku z powyższym sytuacja na rynku kurcząt brojlerów w kraju jest niekorzystna dla producentów żywca. Na początku roku oczekujemy jednak nieznacznego wzrostu cen żywca na rynku krajowym, co powinno znaleźć odzwierciedlenie w nieco lepszej sytuacji dla producentów.




POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę