A_TSW_2026_950

Małe zainteresowanie żywnością ekologiczną w Wielkiej Brytanii

15 października 2004

Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, świadomość korzyści wynikających ze spożywania żywności ekologicznej w tym kraju jest niewielka mimo prowadzonej od 30 lat promującej ją kampanii.

Dwu na pięciu brytyjskich konsumentów uważa, że żywność ekologiczna nie jest w niczym lepsza od produkowanej tradycyjnie, mimo że 97% spośród pytanych zna zasady uzyskiwania artykułów ekologicznych.

Mężczyźni są bardziej sceptyczni wobec żywności ekologicznej niż kobiety. Blisko połowa mężczyzn (47%) uważa, że żywność tę kupuje się, ponieważ jest modna. Dla 86% Brytyjczyków jest ona zbyt droga.


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę