Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Mięso z ubojni pod Rawą Maz. zagrażało zdrowiu ludzi

5 stycznia 2016
Przekroczone dopuszczalne normy antybiotyków, salmonella i bakterie gnilne zostały wykryte w mięsie, znalezionym w tajnych magazynach ubojni w Rosławowicach w Łódzkiem. Takie są najnowsze wyniki badań próbek mięsa, jakie z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach dostała Prokuratura Rejonowa w Rawie Mazowieckiej.

Obecność antybiotyków to dowód na to, że mięso pochodziło od chorych zwierząt, które były w trakcie leczenia, lub dowód na niezachowanie okresu karencji po leczeniu. Natomiast salmonella i bakterie gnilne potwierdzają przypuszczenia, że w ubojni bito padłe zwierzęta. Prokurator Krzysztof Kopania podkreśla, że takie mięso nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Mięso, gdzie wykryto przekroczone dopuszczalne normy antybiotyków (czasem nawet kilkukrotnie), obecność salmonelli i bakterii beztlenowych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Śledczy mają też dowody na fałszowanie mięsa w ubojni w Rosławowicach - u jednego z odbiorców znaleziono bowiem mięso wieprzowe, które "udawało" wołowinę.



POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę