OPOLAGRA_2025

Mniej jabłek w Chinach

20 stycznia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według szacunków USDA produkcja jabłek w Chinach w sezonie 2014/2015 wyniosła 37,8 mln t - o 5 proc. mniej niż w sezonie poprzednim. Przyczyną spadku były niekorzystne warunki pogodowe w niektórych prowincjach Chin i związane z tym mniejsze plonowanie sadów .
Dzięki mniejszej podaży jabłek w Chinach może znacznie zmniejszyć się ilość jabłek przeznaczonych do przetwórstwa w tym kraju. USDA szacuje, że może to być 3,15 mln ton, czyli o 18 proc. mniej niż w sezonie 2013/2014, a także aż o 39 proc. mniej niż w sezonie 2012/2013. Dane te potwierdzałyby wcześniejsze prognozy o zmniejszeniu tegorocznej produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach. W dużym stopniu jest to również konsekwencja wzrastającego od wielu lat popytu na jabłka deserowe w tym kraju.

W sezonie 2014/2015 prawdopodobnie zmniejszy się także ilość chińskich jabłek, które zostaną przeznaczone na eksport. USDA szacuje, że łączny eksport jabłek z Chin wynieść może 880 tys. t, tj. o 6 proc. mniej niż w sezonie poprzednim. Mniej chińskich jabłek, w stosunku do sezonu poprzedniego, może zostać skierowanych również na rynek Federacji Rosyjskiej, co przy obowiązującym rosyjskim embargo, nasilić może skutki niedoboru jabłek w tym kraju.


POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę