A_TSW_2026_950

Mniej jagnięciny z Nowej Zelandii

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA poinformowała, że w kwietniu br. Nowozelandczycy wyprodukowali około 39 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 9% mniej niż przed rokiem oraz o 15% mniej niż wynosi średnia dla tego miesiąca z ostatnich pięciu lat. Był to także najniższy poziom produkcji odnotowany w kwietniu od 2007 r.

W omawianym okresie ubito 2,18 mln sztuk jagniąt, tj. o 11% mniej niż w kwietniu 2013 r. Spadek produkcji jagnięciny związany jest z suszą, która przyczyniła się do redukcji pogłowia zwierząt. Należy się spodziewać, że spadkowy trend w produkcji jagnięciny w Nowej Zelandii będzie dalej kontynuowany do końca bieżącego sezonu. W kwietniu br. Nowa Zelandia wyprodukowała także 5,6 tys. ton mięsa baraniego, tj. o 25% mniej niż przed rokiem oraz o 3% mniej niż wynosi średnia dla tego miesiąca z ostatnich pięciu lat. W omawianym okresie ubito 235 640 sztuk owiec, tj. o 26% mniej niż w kwietniu 2013 r.


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę