biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Mniej mleka w skupie

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na krajowym rynku mleka od początku bieżącego roku utrzymują się silne spadkowe tendencje wolumenu skupu mleka. Według danych GUS w lutym br. dostawy surowca do mleczarni zmniejszyły się o ponad 7 proc. w relacji miesięcznej (był to między innymi efekt statystyczny wywołany mniejszą liczbą dni niż w styczniu) i wyniosły 703,8 mln litrów. Oznacza to, że były one o prawie 2 proc. niższe wobec analogicznego miesiąca 2012 roku. Jest to bardzo duża zmiana zważywszy, że jeszcze w I półroczu 2012 r. skup mleka był o 9 proc. wyższy niż rok wcześniej.

Wiele wskazuje zatem na to, że w tym roku Polska jednak nie przekroczy przyznanej kwoty, lub przekroczy ją w minimalnym stopniu. Według danych ARR w okresie od kwietnia 2012 r. do lutego 2013 r. mleczarnie skupiły około 8,99 mln t mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu.
Wobec powyższego, stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 11 miesiącach roku kwotowego wyniósł około 92%. Zatem przy utrzymaniu w marcu br. dynamiki spadku skupu na poziomie 2% w relacji rocznej, nie ma ryzyka przekroczenia kwoty. Może ono wystąpić jednak w przyszłym sezonie kwotowym (2013/2014).
Ograniczone możliwości istotnego wzrostu skupu mleka mogą sprzyjać utrzymaniu się wysokich cen mleka w 2013 r. i to pomimo nienajlepszej koniunktury na krajowym rynku mleczarskim.
Niższa podaż surowca przełożyła się na zmniejszenie produkcji większości przetworów mleczarskich. Przede wszystkim, w odpowiedzi na niesprzyjające uwarunkowania gospodarcze w kraju, w okresie pierwszych dwóch miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny spadek produkcji jogurtów - o ponad 9% w relacji rocznej do 70,2 mln litrów.
Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o prawie 8% do 29,6 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku - o prawie 15% (łącznie produkcja wyniosła 17,8 tys. ton). Warto zauważyć, że jednocześnie w styczniu br. wolumen eksportu zagęszczonego mleka i śmietany wzrósł o ponad 19% do 8,2 tys. ton.
Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w obu przypadkach wzrost o prawie 4% do odpowiednio 49,6 tys. t oraz 65,0 tys. ton.
 



POWIĄZANE

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Już chyba tylko nieliczni kibice reprezentacji Polski pamiętają czasy, kiedy Bia...

Dobrze konserwowany kombajn do ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla udanych zbio...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę