OPOLAGRA_2025

Monitoring poziomu dioksyn

26 października 2011
Kraje członkowskie UE zatwierdziły unijne propozycje pomiarów poziomu dioksyn celem zapobieżenia skażenia dioksynami pasz i żywności.
Na posiedzeniu komitetu Stałego ds. Łańcucha żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (SCoFCAH) w dniu 21 października br. przyjęte zostały cztery wytyczne, które zostaną wprowadzone we wszystkich krajach Unii Europejskiej do połowy przyszłego roku i mają przyczynić się do zmniejszenia ryzyka skażenia w łańcuchu żywnościowym. Głównymi założeniami są:
- Zatwierdzanie a nie tylko rejestracja podmiotów działających w sektorze wytwarzania i przetwarzania tłuszczy;
- Ścisła segregacja tłuszczy  z przeznaczeniem na żywność i pasze podczas procesu produkcji i transportu;
- Wprowadzenie ogólno - obowiązującego unijnego planu kontroli poziomów dioksyn;
- Powiadamiania o wszelkich przypadkach obecności dioksyn przez laboratoria.



POWIĄZANE

Kilka dekad temu, kiedy grypa ptaków była jedynie odległym zagrożeniem, nikt nie...

Rząd Donalda Tuska uzyskał wczoraj w Sejmie wotum zaufania, jednak z sondażu Uni...

Podpisana została pierwsza umowa w ramach unijnego instrumentu gwarancji kredytó...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę