OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Na świecie nadal tanieją oleje

16 sierpnia 2013
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, w dalszym ciągu spadają globalne ceny olejów. Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w lipcu br. osiągnął wartość najniższą od 3 lat. Wyniósł on 191 punktów, co oznacza, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 91 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
W stosunku do czerwca br., wartość indeksu obniżyła się o 7 punktów (3,3 proc.), niemniej w porównaniu z lipcem 2012 roku była niższa o 15 proc.(blisko 35 punktów).

Największy wpływ na spadek wartości indeksu miały obniżki cen oleju sojowego, co wynikało z dużej podaży eksportowej tego produktu (szczególnie na rynku argentyńskim), oraz ze słabszego popytu zgłaszanego przez sektor biodiesela. W kierunku spadku cen oleju sojowego mogły również oddziaływać oczekiwania co do wysokich zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych.

Według FAO, w lipcu spadły także ceny oleju palmowego, na co wpłynęły jego wysoka produkcja i mniejszy niż oczekiwano popyt importowy, zgłaszany m.in. przez Chiny. Obniżyły się również ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego.

POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę