A_BIO_AGRO_950

Nadal rośnie wywóz wyrobów mlecznych z UE

5 stycznia 2016

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszego miesiąca 2011 roku z krajów Unii Europejskiej wyeksportowano więcej przetworów mlecznych niż w tym samym okresie poprzedniego roku - podała FAMMU/FAPA.
Na rynku światowym nadal utrzymuje się wysoki popyt na mleko w proszku, odtłuszczone i pełne (OMP i PMP) oraz sery pochodzące z UE. W całym styczniu bieżącego roku eksport OMP wzrósł o 19,5 proc. względem tego samego okresu roku 2010, do 38 tys. ton. Ilość ta jest bliska zeszłorocznemu wrześniowemu rekordowi, kiedy to eksport tego produktu mleczarskiego osiągnął wielkość 40 tys. ton.
W pierwszym miesiącu br. duży wzrost odnotowano także w wywozie serów poza UE, 51,6 tys. ton wobec 43,3 tys. ton w analogicznym okresie 2010 roku (+19,2 proc.).
Największą dynamiką wzrostu eksportu w skali roku wśród wyrobów mleczarskich charakteryzowała się jednak kazeina (wywóz na poziomie 3,2 tys. ton, +45,5 proc.).
W styczniu 2011 roku wśród najważniejszych przetworów mlecznych eksportowanych poza UE 8,8 proc. zniżkę względem analogicznego okresu 2010 roku odnotowano w wywozie pełnotłustego mleka w proszku. Na rynki zagraniczne trafiło 36,1 tys. ton tego przetworu mlecznego, tym samym wyeksportowano go mniej niż OMP. Zniżki odnotowano także w wywozie masła (-17 proc. do 8,8 tys. ton) i mleka skondensowanego (-3,1 proc. do 18,6 tys. ton).


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę