aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Nagroda za chleb z Żarek

5 lipca 2005

Tropimy w "Gazecie" regionalne potrawy i przysmaki. Chcemy ich znaleźć jak najwięcej. Zarówno tych znanych, jak i już zapomnianych. Jak się okazuje specjalnością pewnej gospodyni z Żarek jest chleb gryczany

Od pięciu lat organizowany jest ogólnopolski konkurs "Nasze Regionalne Dziedzictwo". Najwyższym odznaczeniem jest "Perła". - Zdobycie jej nie jest proste - mówi Stanisława Caban z Regionalnego Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich w Częstochowie. - Zwycięzca regionalnych zmagań przechodzi do krajowego. Tam dokładnie sprawdzają, czy produkt jest rzeczywiście z danego regionu oraz czy spełnia szereg warunków.

W 2001 roku okazało się, że najbardziej regionalny produkt, który otrzymał "Perłę", to chleb gryczany z Żarek, który z ogromnym powodzeniem od lat wypieka Jadwiga Plesińska. - W tym chlebie są mąka gryczana, woda i drożdże. Nie podam proporcji ani sekretu, dlaczego ten chleb zawsze się tak udaje. To dlatego, że recepturę na niego opracował mój pradziad. Jest ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wiele osób usiłowało "podrobić" mój chleb, ale zawsze coś było nie tak - opowiada gospodyni.

Tradycyjny gryczany chleb przez tydzień utrzymuje wilgoć i, jak twierdzi producentka, bardzo chętnie jest kupowany przez osoby, które cierpią na schorzenia przewodu pokarmowego. Zawsze w środy i soboty jest do kupienia na targowisku w Żarkach.


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę