Zaprawa – jak sama nazwa wskazuje – służy do zaprawiania. Jednak to nie wszystko. Porządna zaprawa musi spełnić kilka bardzo istotnych warunków.
Po pierwsze: Porządna zaprawa ma czerwony kolor i skutecznie zabezpiecza przed różnymi groźnymi chorobami, które czyhają na powierzchni ziarna lub w glebie. 
Po drugie: Porządna zaprawa bez problemu powinna poradzić sobie z takimi chorobami, jak zgorzele siewek, pleśń śniegowa, głownia pyląca, śnieć cuchnąca oraz pasiastość liści. 
Po trzecie: Porządną zaprawę charakteryzuje skuteczne działanie, będące efektem połączenia dwóch porządnych substancji aktywnych, które działając razem, wzmacniają swoją moc. Zaprawę w dawce zgodnej z etykietą stosowania w zależności od rodzaju zboża rozpuszczamy w 400 ml (cztery setki) wody na każde 100 kg dobrze wyczyszczonego ziarna przeznaczonego do siewu. 
Po czwarte: Porządna zaprawa jest w formie płynu, przez co znacznie ułatwia proces zaprawiania. Sam proces zaprawiania jest nieskomplikowany i właściwie każdy może go z powodzeniem przeprowadzić w swoim gospodarstwie – przy użyciu już tak prostego i ogólnie dostępnego urządzenia, jakim jest… popularna betoniarka. Profesjonaliści natomiast mogą się zaopatrzyć w profesjonalne zaprawiarki, do czego gorąco zachęcamy! 
Dla powtórzenia istotnego faktu: Porządna zaprawa jest w płynie (a o takiej tu mówimy) i w związku z tym bardzo łatwo pokrywa ziarno, tym samym je zabezpieczając. 
Ocenę prawidłowego zaprawienia ułatwia jej intensywnie czerwony kolor. Tak precyzyjnie i na czerwono zaprawione ziarno potraktowane porządną zaprawą spokojnie i bez obaw możemy wysiać na wcześniej starannie przygotowanym polu i mieć pewność, że będzie ono porządnie chronione od samego początku. 
Na koniec jeszcze jeden istotny warunek: Porządną zaprawę można stosować we wszystkich zbożach!
Gospodarze! Być może zastanawiacie się, co konkretnie kryje się pod pojęciem „porządna zaprawa”? 
Czas najwyższy na odpowiedź:
Kinto Duo 080 FS pasuje w 100% 
do wszystkich wymienionych 
powyżej cech PORZĄDNEJ ZAPRAWY. 
Przekonało się już 
o tym dziesiątki tysięcy rolników.
    
        
            | Zalecenia stosowania: | 
        
        
            | Pszenica ozima, pszenżyto ozime | 
            200 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody | 
        
        
            | Jęczmień ozimy | 
            250 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody | 
        
        
            | Żyto ozime | 
            150 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody | 
        
        
            | Pszenica jara, jęczmień jary, pszenżyto jare | 
            200 ml/100 kg ziarna plus 400 ml wody | 
        
    
    
        
            | Gatunek |      Patogen/Choroba |      Prochloraz 
            12 g/100 kg |      Tritikonazol 
            4 g/100 kg |      Kinto Duo 
            200 ml/100 kg | 
        
        
            | pszenica | 
            Pleśń śniegowa | 
            XXX | 
              | 
            XXX | 
        
        
            | Fuzarium | 
            XXX | 
            XX | 
            XXX | 
        
        
            | Śnieć | 
            X | 
            XXX | 
            XXX | 
        
        
            | jęczmień | 
            Głownia pyląca | 
              | 
            XXX | 
            XXX | 
        
        
            | Pasiastość liści* | 
            XXX | 
              | 
            XXX | 
        
        
            | Plamistość siatkowa* | 
            XXX | 
              | 
            XXX | 
        
        
            | Rynchosporioza* | 
            XX | 
            X | 
            XX | 
        
        
            | pszenżyto | 
            Fuzarium | 
            XXX | 
            XX | 
            XXX | 
        
        
            | żyto | 
            Fuzarium | 
            XXX | 
            XX | 
            XXX | 
        
        
            | Głownia źdźbłowa | 
            X | 
            XXX | 
            XXX | 
        
        
            | owies* | 
            Głownia | 
              | 
            XXX | 
            XXX | 
        
        
            | Plamistość siatkowa | 
            XXX | 
              | 
            XXX | 
        
    
* w trakcie rejestracji;
X – skuteczność niewystarczająca, XX – skuteczność średnia, XXX – skuteczność b. dobra
Obie substancje aktywne również dezynfekują glebę otaczającą ziarniak po wysiewie

Objawy chorób zbóż, od lewej: fuzarioza, pleśń śniegowa, śnieć cuchnąca, plamistość siatkowa jęczmienia i pasiastość liści jęczmienia.
6008126
1