Biogaz_III Forum 2025

Niemcy jedzą więcej warzyw

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że według Niemieckiej Rolnej Agencji Informacyjnej (AMI), w minionym, 2011 roku spożycie warzyw jak i owoców w Niemczech zmniejszyło się w przypadku owoców o 6 proc. a wzrosło o zaledwie 1% dla warzyw. W sumie średnie spożycie przypadające na 1 niemiecką rodzinę przed rokiem oszacowano na około 138,6 kg zarówno świeżych owoców i jak i warzyw .
Z wielkości tej około 76,7 kg stanowiło spożycie owoców, a na ten cel niemiecki konsument wydał w sumie 124,96 euro, natomiast pozostałe 61,86 kg to konsumpcja warzyw, na którą wydał łącznie 117 euro.

Wśród warzyw najchętniej spożywane są: pomidory, marchewki, cebula i ogórki, a wśród owoców: jabłka, banany, pomarańcze i mandarynki.



POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę