A_TSW_2026_950

Niższy indeks FAO

12 lutego 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że indeks cen FAO w styczniu wyniósł 194,3 punkty, co oznacza obniżkę o 3,2 punkty w stosunku do grudnia 2014 r. Przyczyny należy upatrywać w osłabieniu wielu walut, w tym euro, w stosunku do dolara.
W styczniu największe spadki odnotowano dla wieprzowiny w UE. Z kolei na rynku światowym ceny obniżyły się na skutek znacznej dostępności wieprzowiny przeznaczonej na eksport. W styczniu zaobserwowano również spadki cen wołowiny w Australii oraz jagnięciny w Nowej Zelandii, co łącznie przełożyło się na obniżkę indeksu.



POWIĄZANE

W porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) Bank Gospodarstwa...

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę