A_TSW_2026_950

Nowe oznakowanie mięsa mielonego

5 stycznia 2016
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych  , że etykieta mięsa mielonego zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego ( cześć B załącznika VI)  od dnia 1 stycznia br. powinna zawierać następujące wyrażenia: „zawartość procentowa tłuszczu poniżej …” oraz „stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej …”.
Dodatkowo jak podkreśla IJHARS w załączniku podano cztery kategorie mięsa mielonego ustalone na podstawie zawartości tłuszczu oraz stosunku kolagenu do białka mięsa, tj,: chude mięso mielone,  mielona czysta wołowina,  mięso mielone zawierające wieprzowinę, mięso mielone innego gatunku.


POWIĄZANE

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...

W odpowiedzi na wieloletnie apele sektora rolnego oraz państw członkowskich, Kom...

Europejscy rolnicy biją na alarm. Już w dzisiejszy czwartek do Brukseli przyjedz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę