biogaz_09_2025

Nowe produkty mięsne w unijnych rejestrach

6 sierpnia 2012
Jak informuje FAMMU/FAPA, 25 lipca ukazały się rozporządzenia wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG) nazwy „Kraški zašink” i „Vadehavslam”.
"Kraški zašink" to tradycyjny suszony produkt mięsny wytwarzany z karkówki wieprzowej w regionie Kras. Ma charakterystyczny kształt walca z naturalną osłonką pokrytą elastyczną siatką. Powierzchnia produktu jest jędrna i elastyczna, lekko pomarszczona na końcach. Pełny aromat mięsa i otaczającego go tłuszczu powstaje w procesie suszenia i dojrzewania. „Kraški zašink" ma charakterystyczny słonawy smak. Plasterki produktu mają czerwonawo-różowy kolor z nieco ciemniejszymi brzegami. Tłuszcz ma biały kolor. Mięso i tłuszcz posiadają delikatną konsystencję i szybko rozpływają się w ustach.

"Vadehavslam" to tusze jagnięce i kawałki mięsa jagnięcego pochodzące od owiec urodzonych i chowanych w regionie Morza Wattowego na południowym zachodzie Danii. Owce należą do rasy Texel lub stanowią krzyżówkę rasy Texel z innymi rasami, których chów tradycyjnie prowadzi się na słonych łąkach. Celem hodowli jest uzyskanie owiec, które nie tylko są przystosowane do swojego naturalnego otoczenia, ale również rodzą duże i mięsne jagnięta. Fakt ten w połączeniu z rodzajem trawy, jaką żywią się jagnięta na słonych łąkach, odróżnia omawiane jagnięta od jagniąt produkowanych w innych regionach kraju.


POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...

WSPÓLNY KOMUNIKAT PRASOWY MERCOSUUR i ROLNICTWO: Czego nie usłyszeliście podczas...

Waszyngton, 25 czerwca 2025 r. — Sekretarz Rolnictwa Stanów Zjednoczonych Brooke...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę