biogaz_09_2025

O ,,regionalnych'' zbiorach zbóż

5 stycznia 2016
Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, w połowie stycznia br. GUS podał dane dotyczące obszaru upraw, plonów oraz zbiorów zbóż w układzie wojewódzkim w 2013 r. Z analizy tych danych płyną interesujące wnioski, w tym taki, że sytuacja pomiędzy poszczególnymi regionami kraju bywa bardziej zróżnicowana niż można było podejrzewać.
Dla przykładu w całym kraju produkcja pszenicy ozimej w roku 2013 wzrosła o 44 proc. wobec roku 2012, kiedy duża część upraw została zaorana na wiosnę ze względu na duże straty zimowe. Jednakże w województwie kujawsko-pomorskim zbiory zwiększyły się aż o 563 proc. Z kolei w województwach podkarpackim i warmińsko-mazurskim zmniejszyły się o 12 proc. Ten przykład pokazuje bardzo wyraźnie, że sytuacja w jednym regionie, może znacznie odbiegać od sytuacji w innych lub od sytuacji w całym kraju.
Jeśli chodzi o produkcję pszenicy ozimej i jarej łącznie, GUS szacuje ją na 9,47 mln t, czyli o 0,86 mln t (10,0 proc.) więcej niż w roku 2012. Największe wzrosty, przekraczające 30 proc., zanotowano w województwach kujawsko-pomorskim (+60 proc.), wielkopolskim (+52 proc.) oraz łódzkim (+32 proc.). Największe spadki dotyczyły województw: podkarpackiego (-17 proc.), warmińsko-mazurskiego (-12 proc.) oraz małopolskiego (-10 proc.).
Jak wynika z danych GUS pszenica jara stanowiła ponad 20 proc. całkowitej powierzchni przeznaczonej pod uprawę pszenicy w trzech województwach: podlaskim (32 proc.), mazowieckim (24 proc.) oraz łódzkim (24 proc.). Na przeciwnym biegunie znajdowały się województwa zachodnie, gdzie udział pszenicy jarej był najmniejszy. W województwie opolskim wynosił 3 proc., w dolnośląskim 4 proc., a w lubuskim 6 proc. Średnia dla całego kraju to 12 proc.
Produkcja żyta w 2013 r. wg GUS wyniosła 3,31 mln t i była o 14,4 proc. większa niż rok wcześniej. Największy przyrost produkcji zanotowano w województwach: kujawsko-pomorskim (+52 proc.), podkarpackim (+46 proc.), dolnośląskim (+32 proc.) oraz opolskim (+31 proc.). Ze względu na swój duży rozmiar oraz spory udział żyta w strukturze zbiorów, prym w produkcji tego gatunku zboża wiodą województwo wielkopolskie (737 tys. t) oraz mazowieckie (422 tys. t).
Zbożem, które zanotowało bardzo istotny spadek produkcji w 2013 r. był jęczmień. Wg GUS w skali kraju jego zbiory wyniosły 2,92 mln t i były o 30,1 proc. niższe niż rok wcześniej. Mimo to, w dwóch województwach zbiory były wyższe niż rok wcześniej: w podkarpackim zwiększyły się o 10 proc., a warmińsko-mazurskim o 2 proc. Z kolei spadki były najbardziej drastyczne w przypadku województw kujawsko-pomorskiego (-46 proc.), lubuskiego (-42 proc.) oraz wielkopolskiego (-42 proc.). W województwach tych najbardziej zwiększyła się powierzchnia uprawy innych zbóż.
Produkcja zbóż ogółem (z kukurydzą, gryką, prosem i innymi zbożowymi) w Polsce wyniosła 28,38 mln t i była o 0,6 proc. niższa niż rok wcześniej. Największy przyrost zbiorów zanotowano w województwach kujawsko-pomorskim (+8,0 proc.) i świętokrzyskim (+7,8 proc.). Z kolei najgłębszy spadek w przypadku województw opolskiego (-8,9 proc.) i lubuskiego (-8,1 proc.).
Jak widać z powyższych przykładów, dynamika produkcji w poszczególnych województwach jest bardzo zróżnicowana, a zmiany produkcji z roku na rok nieraz bardzo duże. Rolnicy reagują bardzo szybko na zmieniające się warunki i dostosowują odpowiednio strukturę uprawianych zbóż.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę