Smakosze oscypków będą rozczarowani. Oscypek podrożeje i to nawet dwukrotnie. Stanie się tak, gdy Unia uzna go za produkt regionalny. Amatorzy tego sera mogą już zaciskać pasa. Starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski ocenia, że po uznaniu oscypka za produkt regionalny będzie on kosztował nawet 10 euro, czyli prawie 40 zł za sztukę.
Zdaniem górali cena wzrośnie także dlatego, że dotychczas nie wszystkie oscypki sprzedawane na Podhalu były oryginalne, czyli produkowane z owczego mleka. Podróbki z krowiego mleka były tańsze. Gdy kontrolę nad jakością oscypków przejmie Unia Europejska tylko prawdziwe oscypki, czyli z owczego mleka, będą oznakowane unijnym certyfikatem. Wprawdzie za taki ser trzeba będzie zapłacić więcej, ale klient będzie pewny, że nie kupuje podróbki. Górale liczą, że unijny certyfikat otrzymają już w te wakacje.