Biogaz_III Forum 2025

Pakują świństwo do pyz

30 lipca 2012
Zmielone kości, szpik kostny, ścięgna, tłuszcz, stawy i mięso ze starych kur niosek - wszystko to składa się na mięso oddzielane mechanicznie (MOM), którym faszeruje się pierogi i pyzy - pisze FAKT.pl. Takiego świństwa jest w masie mięsnej nawet połowa!

- Mięso odkostnione mechanicznie jest rozdrobnioną masą mięsno-tłuszczową. Papkę pozyskuje się za pomocą specjalnych separatorów, które miażdżą zwierzęce korpusy i oddzielają twarde kości od tkanek miękkich - tłumaczy dr hab Jerzy Stangierski z Uniwersytetu Rolniczego w Poznaniu.

Kilogram MOM kosztuje ok. 2 zł. Nic dziwnego, że producenci tanim kosztem faszerują nim pierogi. Dowód? W pyzach z mięsem, które kupiliśmy niemal połowa tego, co powinno być czystym mięsem to MOM!

A trzeba pamiętać, że mięso oddzielane mechanicznie zawiera 2 razy więcej cholesterolu więc nie powinny go jeść osoby starsze i chorujące na miażdżycę. Duża zawartość szpiku, a co za tym idzie, żelaza, wapnia i fosforu, może natomiast doprowadzić do zaburzenia gospodarki fosforowo-wapniowej.




POWIĄZANE

Polska sprzeciwia przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza o...

Czerwiec w tym roku stoi pod znakiem wyborów. Niektórzy głosowali sercem, inni r...

KASZOWE HISTORIE MARIETY MARECKIEJ Przepisy ekspertki na pyszne i proste w przyg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę